Mejeriet

Varje dag levereras mjölk från våra egna gårdar direkt till mejeriet som ligger i samma byggnad som när det startades 1931. När mjölkbilen lämnat den unika råvaran är det våra skickliga ystare som påbörjar dess resa till att bli ost. Ystarnas fina hantverk, ostens fetthalt och lagringstid gör sedan Gäseneosten till vad den är – riktigt god!

Personal på Gäsene mejeri

Närproducerat sedan 1931

Det finns många olika definitioner av vad närproducerat egentligen är, för oss är det enkelt. Ända sedan mejeriets start har vi gjort ost på mjölk från våra egna gårdar i Gäsene härad i trakten kring Ljung. Alla våra gårdar ligger inom 25 minuter från mejeriet. Det är vad vi på Gäsene Mejeri kallar närproducerat.

Vårt största försäljningsområde ligger inom en radie av 25 mil från mejeriet. 

Ostmassa

När god smak föds

Att göra ost är rätt enkelt faktiskt, grundprinciperna är detsamma idag som för tusentals år sedan. Allt som behövs är fyra ingredienser – mjölk, bakteriekulturer, löpe och salt. Men det som gör det till en god ost är hantverket bakom. Det är då det börjar blir svårt. Det ska separeras, pastöriseras, bakteriekulturer och löpe ska tillsättas, mjölken ska koagulera, brytas, värmas, avtappas, pressas, bada i salt, packas, lagras och till sist testas. Allt under noggrann övervakning av våra skickliga ystare, packare och ostmästaren med lång erfarenhet och känsliga sinnen.  

Christoffer

Christoffer

Ystare

Hans

Hans

Ystare

Anna

Anna

Ystare

Terese

Terese

Ystare

Louise

Louise

Ystare

Morgan

Morgan

Ystare

Marcus

Marcus

Ystare

Bild från förr på Gäsene mejeri

Snart 100 år av historia, ost och sunt bondförnuft

Vår resa som mejeri började 1931 och var ett sätt för traktens bönder att få rättvist betalt för sin mjölk. Till en början var vi ett mycket traditionellt mejeri som producerade smör, mjölk och ost. Till sist blev efterfrågan på vår redan då berömda Hushållsost så stor att vi var tvungna att specialisera oss. Det var då vi började med det vi idag kan allra bäst - god lagrad hårdost på egen mjölk med mycket smak och karaktär. 

Vi är en ekonomisk förening som idag ägs av 23 bönder och är Sveriges minsta mejeriförening. Vi är också ett av få mejerier i Sverige som fortfarande verkar helt på egen hand, från vall till färdig ost. Det mesta har handlat om sunt bondförnuft och hårt arbete, därför har vi också varit tvungna att gå vår egen väg.

Gäsene mejeris ostmaskin

Unik i världen!

Vår Ostmaskin är en medhjälpare som är ”one of a kind” och tillverkad enbart för Gäsene Mejeri. Idén till maskinen kläcktes i början av 1980-talet av Per Östemar (dåvarande VD).
–På den tiden var det Riksost som bestämde mängden ost man skulle tillverka och för att bli mer konkurrenskraftig mot större mejerier var vi tvungna att minska kostnaderna och göra mejeriet mindre personalkrävande, berättar Per.

Istället för att ostarna skulle fortsätta att vändas för hand blev det ostmaskinen som fick ta över jobbet – vilket den fortfarande utför.
–Vi gör cirka 9 500 kg ost varje dag i ostmaskinen, säger Nebojsa Gojkovic, mejeriets VD. Han berättar också att maskinen är en viktig del i arbetsmiljön.
–Den minskar mycket manuellt arbete som annars skulle slita väldigt på våra kroppar.

Processen börjar med att ostmassa fylls i rör och sedan delas upp i tvåkilosbitar. Dessa åker ner i ostmaskinens formar som sedan vänds maskinellt ett antal gånger för att ostarna ska bli lika komprimerade i båda ändar. När vändningarna är klara faller ostarna ner i ett vattenbad och matas vidare. Ostmaskinens jobb är avslutat. Idag flyter alla steg på, men så var det inte i början.
–När man installerar en ny maskin och en prototyp som denna så är det mer regel än undantag att det krånglar, säger Per Östemar, som sedan han var barn alltid gillat att skruva isär saker och att hitta på egna lösningar.
–Utöver tekniska problem fastnade ostarna i formarna och blev missformade. Detta gäckade oss ett tag och det var en ren tillfällighet när jag en dag stod och diskade stekpannan som jag kom på att vi skulle testa att använda teflon på insidan vilket gjorde att det började fungera mycket bättre.

Så ostmaskinen har i 40 år varit högst inblandad i processen från mjölk till snyggt runda och goda gäseneostar. Nu hoppas vi på minst 40 år till …