Smaken sitter bokstavligen i väggarna.

Vi hade kunnat flytta vårt mejeri 30 meter bort och tappat all den smak som gör ost från Gäsene speciell. På mejeriet brukar vi säga att smaken sitter i väggarna och det är ingen lögn. Inne i mejeriet finns det en unik bakterieflora som tillsammans med den svenska mjölken från våra egna gårdar i Ljung och våra ystares skickliga hantverket, sätter sin alldeles egen prägel på osten med mycket smak och karaktär.

Närproducerat sedan 1931.

Det finns många olika definitioner av vad närproducerat egentligen är, för oss är det enkelt. Ända sedan mejeriets start har vi gjort ost på mjölk från våra egna gårdar i Gäsene härad i trakten kring Ljung. Vår mjölk behöver därför aldrig köras längre än 25 minuter från gård till mejeriet. Det är vad vi på Gäsene Mejeri kallar närproducerat.

 

Vårt största försäljningsområde ligger inom en radie av 25 mil från mejeriet. 

När god smak föds.

Att göra ost är rätt enkelt faktiskt, grundprinciperna är detsamma idag som för tusentals år sedan. Allt som behövs är fyra ingredienser – mjölk, bakteriekulturer, löpe och salt. Men det som gör det till en god ost är hantverket bakom. Det är då det börjar blir svårt. Mjölken ska värmas, kylas, bakteriekulturer och löpe ska tillsättas, osten ska stanna, brytas, värmas, avtappas, pressas, bada i salt, packas, lagras och till sist testas. Allt under noggrann övervakning av våra skickliga ystare, packare och ostmästaren med lång erfarenhet och känsliga sinnen.  

Morgan

Morgan

Ystare

Leo

Leo

Ystare

Terese

Terese

Ystare

Kjell

Kjell

Ystare

Acke Hallengren

Acke

Ystare

Christoffer Mild

Christoffer

Ystare

80 års historia av ost och sunt bondförnuft. 

Vår resa som mejeri började den 15 februari 1930 och var ett sätt för traktens bönder att få rättvist betalt för sin mjölk. Till en början var vi ett mycket traditionellt mejeri som producerade smör, mjölk och ost. Till sist blev efterfrågan på vår redan då berömda Hushållsost så stor att vi var tvungna att specialisera oss. Det var då vi började med det vi idag kan allra bäst - god lagrad hårdost på egen mjölk med mycket smak och karaktär. 

Vi är en ekonomisk förening som idag ägs av totalt 28 bönder varav 23 st fortfarande är aktiva mjölkleverantörer och är idag Sveriges minsta mejeriförening. Vi är också ett av få mejerier i Sverige som fortfarande verkar helt på egen hand, från vall till färdig ost. Det mesta har handlat om sunt bondförnuft och hårt arbete, därför har vi också varit tvungna att gå vår egen väg.

Den egensinniga ostmaskinen.

Det finns många historier och myter om vår ostmaskin. Den kom till på den tiden då allting skulle automatiseras och sågs som en självklar del av mejeriets satsning framåt. Många av de idéer som sattes i praktiken på den tiden var vår gamla vd:s Per Östemar. Det var även utifrån hans tankar ostmaskinen konstruerades och byggdes. Men när Ostmaskinen väl var monterad och stod redo inne på mejeriet för att börja producera dök alla typer av problem upp. Och eftersom det än idag bara finns en som den i hela världen, gjord enbart för att kunna tillverka ost på vårt sätt, fanns det ingen som riktigt visste hur man skulle åtgärda alla fel. 

Så med en enveten tro, sunt bondförnuft och stark vilja började vi skruva, testa och konstruera alla typer av lösningar. Men osten fortsatte till vår stora frustration att fastna och gå isär. Tills den dagen en av oss kom på en lösning som faktiskt fungerade. Allt föll helt plötsligt på plats. Ostarna lossnade som de skulle, hölls intakta och smakade precis som vår ost ska göra, mycket och med karaktär. Idag är lösningen en av mejeriets många hemligheter, men det var utan tvekan den tillsammans med bönderna som räddade oss från en garanterad undergång.