Ost på svensk mjölk med mycket smak och karaktär.

Ost från Gäsene smakar mer och det märker du redan vid första tuggan. Den goda och gräddiga smak du känner kommer från svensk mjölk som vi producerar på våra egna gårdar i Ljung. För oss är det viktigt att mjölken behandlas som den råvara det är och därför ligger våra gårdar aldrig längre än 25 minuter bort från mejeriet. 

Ordinarie sortiment

Hushållsost 26%

En riktig klassiker som vi på Gäsene Mejeri är ensamma om att producera på svensk mjölk. Med en mild, en aning nötig karaktär och syrlighet är hushållsosten förvånansvärt smakrik. Tillsammans med en följsam gräddig smak, tydlig sälta och kort eftersmak är detta utan tvekan barnfamiljers stora favorit.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Hushållsost 26%
Hushållsosten är sprungen ur den ost som ystades av sommarens överskottsmjölk på nästan alla gårdar. Först 1920 fick den ett gemensamt namn – Hushållsost. Ändå är det en avgörande skillnad mellan ost och ost och idag är vi ensamma om att producera en svensk hushållsost.

Port Salut 31%

En verklig klassiker, som lätt känns igen på dess berömda gulmogna färg. Med en mild och riktigt behaglig krämighet, karaktäristisk syrlighet och sälta bjuder Port Saluten på en frisk, nästan fruktig, eftersmak.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Port Salut 31%
Det var i mitten av 1800-talet i klostret Port-du-Salut i staden Bretagne på franska västkusten ursprunget till dagens Port Salut börjades tillverka. Det dröjde inte länge innan denna populära ost började tillverkas på flera håll runt om i Europa. Vår egen variant av Port Salut började tillverkas 2001 och sedan dess har den blivit en av svenska barnfamiljers absoluta favoriter på frukostbordet.

Hushållsost Lagrad 26%

Ost med en god personlighet i dess mjuka och gräddiga konsistens. Samtidigt har den en väl utvecklad arom och en behaglig eftersmak med antydan av nötter. En given ost på frukostbordet.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Hushållsost Lagrad 26%
Förr i tiden var vintrarna en fråga om överlevnad, för både människor och djur. På vintrarna stod korna i sin och det var därför ett viktigt framsteg, när man lärde sig att göra ost, av den mjölk som blev över under sommaren. Därmed kunde man få njuta av mjölkens goda näring året om. Namnet hushållsost kommer från traditionen att tillverka små runda ostar med enkla verktyg hemma i allmogeköken.

Gäsene Special 34%

En välutvecklad delikatessost gjord på svensk mjölk. Fyllig med en mustig smak och inslag av pepprig och nötig karaktär. Osten har en tydlig smörig syrlighet och sälta medan eftersmaken är lång och uttalad. Det är ingen slump att detta är finsmakarnas favorit från Gäsene Mejeri.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Gäsene Special 34%
En grynpipig ljus hårdost. Gräddig, nästan krämig, men ändå med resning och karaktär. Gäsene Special är verkligen en ost av rang, både till smak och karaktär. Oss veterligen liknar den här goda delikatessosten ingen annan ost i de svenska ostdiskarna. Den har därför kommit att bli eftertraktad både av finsmakande privatpersoner, kräsna stjärnkockar och nogräknade osthandlare. Osten kommer i två varianter: 34% och 17%.

Husbonden 31%

Vår-nyhet som för minnet tillbaka till barndomen och dess ostar. En av våra mest berömda ostar Bondmoran har nu fått en man med samma lagringstid som Bondmoran. Den stora skillnaden är att osten varsamt torkas i tre dagar innan den går till lagring. Det gör den tätare i strukturen, vilket märks för att den är enkel att hyvla och har en något torrare upplevelse i munnen. Husbonden är väl utvecklad med tydliga syror, generös sälta och en övertygande eftersmak. Den är t ex extra god på kvällsmackan och tillsammans med ett glas mjölk så kommer du somna gott och drömma vackert om natten.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Husbonden 31%
En husbonde var förr en man som ägde en bondgård. Husbonden ansågs vara juridisk och politisk representant för familj, tjänstehjon och alla andra som bodde i huset. En viktig historisk person som vi hedrar med att bli namn till vårt senaste tillskott.

Ordet "husbonde" har även givit upphov till engelskans ord för make, husband.

Bondmoran 31%

Det är mycket möjligt att detta är vår mest berömda ost. Mogen med tydliga syror och sälta som toppas av en rik krämig eftersmak. Ett måste på frukostbordet och en smakrik favorit med välutvecklad karaktär.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Bondmoran 31%
Bondmoran är en hyllning till hur ost gjordes förr. När kvinnorna skötte mjölkning och husmodern övervakade både mjölk- och ystrum. För att hedra deras drivkraft och hantverk fick en av våra bästa ostar namnet Bondmoran.

Minimunk 31%

Den här osten ska avnjutas precis som den är. Med en lagringstid på 22 månader är Gäsenes Minimunk 31% en fullt utvecklad delikatessost med kraftfull smak. Konsistensen är mjuk och har en angenäm strävhet, knastrighet och lång rik eftersmak. Helt enkelt en stor ost i litet format.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Minimunk 31%
Munkarna kunde sin ost. I de forna dagarnas kloster var osten ett viktigt livsmedel och komplement under de långa fasteperioderna då det var förbjudet att äta kött. De behärskade konsten att göra ost till fullo och visste tidigt att det är under den långa lagringstiden som smaken utvecklas.

Magra ostar

Hushållsost 17%

En mager familjefavorit på 17% och trots den låga fetthalten är vi riktigt stolta över resultatet; En mild ost med svag smörsmak och något nötig karaktär med en kort eftersmak av sälta. En riktigt mager klassiker som vi på Gäsene Mejeri är ensamma om att producera på svensk mjölk

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Hushållsost 17%
En ärlig ost utan krusiduller, som gjord för att älskas av både unga och gamla. Vår svenska Hushållsost må vara och förbli den verkliga familjefavoriten, Gäsene Hushållsost 17% är en mager variant av originalet och alternativet för dig som vill ha en magrare och god ost.

Port Salut 17%

Trots vår magra Port Saluts låga fetthalten har vi lyckats göra osten både mild och krämig med en viss syrlighet och sälta bevarad där eftersmaken är både kort och uppskattad.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Port Salut 17%
Precis som vår ordinarie Port Salut är denna magra variant en given favorit på svenskarnas frukostbord. Receptet har anor ändå från 1800-talets kloster i staden Bretagne på franska västkusten där ursprunget till dagens Port Salut började tillverkas.

Gäsene Special 17%

Kanske vår häftigaste magra ost. Något pepprig med en nötig karaktär och lång tydlig eftersmak. Den här osten kan avnjutas även med gott samvete för den som bryr sig om sånt.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Gäsene Special 17%
Vår magrare variant av Gäsene Special är något så sällsynt som en mager delikatessost. Med en nästan så dubbelt så lång lagringstid än originalet har den smak som lyfter ostbrickan till nya magra höjder. Eftersmaken är lång, tydlig och får dig att hugga in på en bit till.

Bondmoran 10%

Vår magra variant av Gäsene Bondmora har en låg fetthalt och är långt ifrån vad en ost på 10 % brukar vara. Den har en underbar krämig konstisens, mycket smak som flörtar hejvilt med smaklökarna. Faktum är att den har samma lagringstid som originalet samtidigt som det är vår magraste ost.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Bondmoran 10%
Mager men stor. Gäsene Bondmora, mager eller ej är fortfarande en hyllning till de kvinnor som gjorde ost förr. Efterfrågan på de lagrade magra ostarna ökar ständigt och bondmora 10% är vår magraste ost. Något du aldrig kan ana när du väl smakar den.

Säsongsosten

SOMMARSPECIAL 34%

Sommarspecial är en av våra mest populära ostar under sommarsäsongen. Med sin krämiga, gräddiga och lena ton med både syrlighet och sälta passar den perfekt till en ljummen kväll. Med sin följsamma smak smälter den nästan i munnen.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
SOMMARSPECIAL 34%
Gjord på mjölk från en tidig försommar. Precis den tiden på året fåglarna har börjat kvittra och korna är ute på sina betesmarker. Det är inte konstigt att smaken får oss att tänka på gröna ängar och soliga dagar. Detta är en ost med en mustig pepprig smak och med aningen nötig karaktär som man njuter bäst av tillsammans med nära och kära runt midsommar.

Kräftmåne 31%

Kräftor kräva denna ost! Ja, så är det faktiskt. Salta och saftiga skaldjur kommer till sin rätt på ett helt annat sätt om osten har rejält med karaktär. Och karaktär har vår senaste säsongsost gott om. Gäsene Kräftmåne är en delikatessost med kraftfull, mogen smak. Bör avnjutas med vishäfte, kulörta lyktor och gott sällskap. Farväl sommar, välkommen höst.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Kräftmåne 31%
Kräftor har vi i Sverige ätit sedan medeltiden, dock mest som festmat för de högre stånden. Att bjuda in till skiva är ett betydligt modernare fenomen och blev en bred svensk tradition först under 1930-talet. Det är också den enda högtiden som varken innefattar köttbullar, sill eller potatis vilket gör att tillbehör som smakrik ost hamnar i särskilt fokus.

Julspecial 34%

Torkad för fastare konsistens och lagrad i minst 11 månader för rätt karaktär. Med sin krämiga, nästan gräddiga och lena ton med både en syrlighet och sälta, är detta en ost som bör ha en given plats på julbordet. Där den med sin följsamma smak passar perfekt för en kall decemberkväll.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Julspecial 34%
Lagrad i 11 månader och gjord på mjölk från en frostig februarimånad. Gäsene Julspecial är helt enkelt en ost med mycket smak och karaktär. Gjord för en högtid man sätter sig till bords med både familj och vänner där måltiden tar lång tid och osten står framme en längre tid. Därför är Gäsene Julspecial något torrare än våra övriga ostar och har en mustigt, pepprig smak med en aning nötig karaktär.

Julost 31%

Lagrad i minst 22 månader med fullt utvecklad karaktär. Självklar på julbordet. En fullt utvecklad delikatessost, med en kraftfull smak lagom till jul. Gäsene Julost med sina mjuka konsistens, har en angenäm strävhet och knastrighet, tillsammans med en lång och rik eftersmak.

Här kan du enkelt se intensiteten på ostens smak. Lagringsmärket visar hur länge vi låter osten lagras för att utveckla mycket smak och karaktär. Den här osten uppfyller kraven från Svenskt Sigill.
Julost 31%
Den här osten ska avnjutas precis som den är. Den behöver inga andra attribut. Möjligen ett glas rött vin. Den kommer till sin fulla rätt i rumstemperatur och är en himmelsk krydda i maten.

Övrigt sortiment

Gäsene Lantmjölk

Tack vare friskt gräs, ängsblommor och örter i traktens hagar, får mjölken en god och unik smak.

Gäsene Lantmjölk

Gäsene Vispgrädde

Tack vare friskt gräs, ängsblommor och örter i traktens hagar, får mjölken en god och unik smak.

Gäsene Vispgrädde